czwartek, 10 czerwca 2010

Sezon na truskawki/Strawberries season


Ciasto należy podawać na tematycznym obrusie-haft autorstwa mojej utalentowanej siostry:-)/The cake should be served on an appropriate tablecloth-embroidery by my talented sister:-)


Żegnamy wiosnę, a wraz z nią bez i konwalie, a witamy wczesne lato wraz z otwarciem sezonu truskawkowego. Wiosna i lato zawsze zasypuje nas swoimi darami naraz, trudno wybrać między truskawkami, rabarbarem, szparagami, młodym szpinakiem. Trzeba więc korzystać, póki jest na to czas. Wiosną i latem najbardziej smakują mi biszkopty z galaretką i owocami. Na marginesie, takie ciasta smakują mi przez okrągły rok, co bywa trudne do pogodzenia z miłością Jacka do ciasta drożdżowego;-) Proponuję biszkoptowy truskawkowiec. Przepis zaczerpnęłam z niezawodnego „Przyślij przepis” z czerwca. Trzeba przygotować 3 jajka, 6 łyżek cukru, 6 łyżek oleju, 6 łyżek mąki oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Zaczynamy od przygotowania ciasta biszkoptowego – ubijając białka, dodając cukier i powoli pozostałe składniki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie odcinamy wierzch i nasączamy np. herbatą z cukrem. 65 dag truskawek (uwielbiam te miary w przepisach, jakby ktokolwiek kupował 65 dag truskawek) miksujemy z 2 serkami homogenizowanymi waniliowymi, 3 łyżkami cukru pudru, 20 dag jogurtu (ja daję bałkański), dwie galaretki rozpuszczamy w 300 ml wody i dodajemy do kremu, by stężał. Po wylaniu na ciasto chłodzimy w lodówce. Na masie kładziemy truskawki i zalewamy 3 galaretką. Ambrozja!


Time to say good bye to spring, to lilies of the valley and lilac and to say welcome to summer and open the strawberries season. Spring and summer always shower us on gifts at the same time, so it is hard to choose among strawberries, rhubarb, asparagus and young spinach. So we should enjoy them when the season allows us to do so. During spring and summer I prefer sponge cakes with jelly and fruits. As a master of fact, I love them all year long which is sometimes hard to make up with Jacek’s love to yeast cakes. I am offering you a recipe for sponge cake with strawberries. You need to prepare 3 eggs, 6 spoons of sugar, 6 spoons of oil, 6 spoons of flour and a flat teaspoon of backing powder. We begin from preparing the cake. We begin from preparation of sponge cake by adding sugar and slowly the remaining components. We bake it 30 minutes in 170 degrees. We cut the top and we saturate the cake with for example tea with sugar. 650 grams of strawberries (I love those measures – who buys such amounts?) should be mixed with 2 vanilla homogenized cheese, 3 spoons of icing sugar and 200 grams of yoghurt. We melt 2 jellies in water and we add it to the cream so the cream begins to harden. We pour the cream on the cake and put everything to the refrigerator. Finally we decorate it with strawberries and the third jelly. Delicious!

4 komentarze:

  1. What a beautiful blog! Very ambitious to write in in two languages.;)
    Yes, indeed summer is here, but the weather in Denmark is no cooperating, we have had rain for 4 days straight.
    I love lilacs and the image here is gorgeous. I am also a great fan of strawberries.;)
    Thank you for your visit today and lovely comments, please do visit again,
    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pełna podziwu dla haftu. Ciasto i taki obrus to piękne powitanie lata.

    OdpowiedzUsuń
  3. love that cake with "galaretka" (i don´t know if i wrote that right!)

    OdpowiedzUsuń