wtorek, 2 marca 2010

Niewolnica sernika/Cheesecake slave

Trzeci weekend z rzędu Jacek zażyczył sobie czekoladowy sernik;-). Wyjątkowo nie chciało mi się go robić, w sobotę wróciliśmy dość późno do domu po sztuce „Ucho van Gogha” w Teatrze Bajka, a w niedzielę odbyliśmy męczący survivalowy spacer po puszczy! Na szczęście robi się go dość prosto a jest tak pyszny, że dobrowolnie stałam się „sernikową niewolnicą”. Główną trudnością jest by kupić twaróg oraz zmielić go trzykrotnie (ok., przyznam się, że ja akurat mielę tylko raz, ale to w zupełności wystarcza). Na krem trzeba zgromadzić 40 dag twarogu, esencję waniliową, 12,5 dag cukru oraz 2 jaja, a na czekoladowe ciasto 20 dag gorzkiej czekolady, 20 dag masła, 3 jaja, 25 dag cukru oraz 12,5 dag mąki. W pierwszej kolejności trzeba przygotować krem, miksując wszystko na gładką masę. Następnie topi się masło razem z czekoladą. Ubija się jaja z cukrem, dodaje rozpuszczoną czekoladę, mąkę, wszystko się miesza na gładkie ciasto. Na dół wyłożonej papierem formy wlewa się pierwszą część ciasta czekoladowego, na to krem serowy i na wierzch znów masę czekoladową. Miesza się to trochę trzonkiem łyżki, by powstał ładny wzorek, a następnie piecze 30-40 min w 180 stopniach. Palce lizać! Musimy jednak zaprzestać tej manii sernikowej, by potem zjeść serniczek z przyjemnością na Wielkanoc.




Third weekend Jacek wanted that we make a chocolate cheesecake:-) I did not want to do that, on Saturday we went home very late from the Bajka Theater in which we saw a play “The ear of van Gogh and on Sunday we had a very tiring survival walk in the forest. Thanks God you do the cake quite easily and it is so tasteful that I of my own free will, became a “cheesecake slave”. The hardest thing to do is to buy cottage cheese and mince it three times (ok, I must confess that I do it only once but it is sufficient enough). To make the cream you have to prepare 400 grams of cottage cheese, vanilla essence, 125 gram of sugar, 2 eggs and for the cake you need 200 gram of chocolate, 200 grams of butter, 3 eggs 250 grams of sugar and 125 grams of flour. First you have to prepare cream by mixing everything smoothly. Than you have to melt the chocolate with butter. You beat eggs with sugar, add the chocolate with butter and flour. You put the chocolate cake into the form layered with paper, than you add the cheese layer and again chocolate cake. You mix it a little bit and than you bake ot in 180 degree for 30-40 minutes. It is so tasteful! We have however to stop this cheesecake mania in order to have it once again on Eastern.

10 komentarzy:

  1. I have to try that!!!So yummy!!

    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  2. Na razie chyba zignoruję ten wpis, bo inaczej grozi mi zostanie kolejną niewolnicą sernika)))

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze można na Wielkanoc zrobić-zawsze się udaje więc nie trzeba wcześniej próbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Love cheescake!!! and cheescake-ice-cream? I love it!!!

    xxx

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow. I'm trying this. Amazing.
    x

    OdpowiedzUsuń
  6. looks amazing! i will def. try this at home! yum!

    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  7. Yumm!! Chocolate cheesecake, sounds and looks soo good. Have to try it, thank you for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  8. i love cheesecakes. I don't recall having both chocolate and cheesecake at the same time. It must be very good.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie się piecze.mam nadzieję,że bedzie tak smakował jak wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  10. Proszę o wrażenia z wypieku:) Moi goście zajadali się w drugi dzień Świąt i choć były 4 ciasta do wyboru chyba sernik zniknął najszybciej

    OdpowiedzUsuń